Auberginer odlades redan i patriarken Abrahams födelsestad Ur i Kaldeen. Den har förblivit en hörnsten i Medelhavets och Mellanösterns kokkonst. Auberginen är en nyckfull grönsak som passar både i panna och ugn. Auberginen kan också bli en kall röra, som du kan använda som tillbehör när du lagar fisk. Barnen älskar auberginens svarta njurformade form. Den påminner om späckhuggaren Willy i Walt Disneys klassiska ”Rädda Willy”, filmen som handlar om vänskapen mellan en liten pojke och en stor livsfarlig fisk som hamnat i fångenskap.

Moussaka

”Det ser ut som lasagne”, tänker du när moussakan dyker upp på tallriken. Jepp, bechamelsåsen och köttfärsen finns ju i bägge rätterna. Moussaka – lasagne = aubergine. Så kan man uttrycka det. För mig är det omöjligt att inte omedelbart tänka på citron och vitlök när jag vill göra något med denna grönsak som finns representerad i många olika grekiska rätter. Om du vill tillaga aubergine i panna kan jag rekommendera dig att skära upp den i bitar och lägga på bakpapper. Grilla sedan på 250 grader i 5 minuter, då försvinner vätskan ur auberginen och den går lättare att steka.

Linssoppan Faki

Det finns juriststudenter i Lund som överlevt sin utbildningstid tack vare grekisk linssoppa. Faki var en av de populära rätterna på ”Greken”, som hade restauranger i Malmö, Lund och Göteborg under sin storhetstid. Att sköta sin hälsa är viktigt, och något mer perfekt i det avseendet än Faki är det svårt att tänka sig.

Fasolada

Nackdelen är att du måste komma ihåg att lägga bönorna i blöt dagen innan och att koka bönor tar tid. Men när du väl provat resultatet kommer du inse att dina vedermödor inte var förgäves. Du kan låta en morot och selleriskivor vara med i grytan. Syltad paprika, hembakat bröd och oliver är de perfekta tillbehören. Det var den här soppan Odysseus och de andra grekerna åt när de gav sig iväg för att erövra Troja. Vad skulle hänt om de argentinska soldaterna hade ätit en skål fasolada innan de anföll Stanley under Falklandskriget? Då kanske ögruppen hetat Las Malvinas idag?

En droppe svart

Grekiskt kaffe är drömmen för den som inte är rädd för kraftigt rostade bönor. Tillagningsmetoden för grekiskt kaffe skiljer sig ordentligt från den man använder för svenskt bryggkaffe. Poängen är ju att du får fram högst 25 ml starkt och sött kaffe som serveras med ett glas vatten. Koppen du dricker ur ser ut att ha hämtats från dockskåpets köksavdelning. Om du är en spådam och använder kaffesumpen för ditt arbete så är det här kaffet perfekt för dig.