Människan är kluven i sin natur. Vi kan ha ståndpunkter som vi uppfattar som heliga. Men när frestelsen blir för stor överger vi lätt våra övertygelser för mer kortsiktiga vinster. En grekisk restaurang kan gå två vägar. Antingen använder man en billig crossovermeny med försvenskade namn på rätterna där kanske en och annan tigerräka dyker upp vid sidan av den grekiska salladen och souvlakin i menyn. Eller också renodlar man det specifikt grekiska. Ett exempel på det sistnämnda är Dionysos i Stockholm som gör lika tappert motstånd som spartanerna vid slaget i Salamis mot all förfalskning. Här får man helt enkelt inse sig att man befinner sig i Grekland och ta seden dit man kommer. Elies=oliver, Bifteki=kalvkött, och Horiatiki=bondsallad, o.s.v. Det finns naturligtvis möjlighet att fråga om det är några oklarhet, men poängen här är att både alfabet och maträtter betyder något. Vad anser du själv? Ska man kompromissa och bli opportunistisk? Men bör man egentligen försöka undgå påverkan? Människor som går emot trender, som vågar läsa en dikt iklädd tåga på en bal på Handelshögskolan kan bli föremål för hån. Vad anser du om den icke-pragmatiska grekiska restaurangen som vägrar byta ut baklavan mot tiramisu? Så länge de inte använder det kyrilliska alfabetet i menyn tycker jag att det är ok.

Det grekiska köket vägrar att förfinas

Enligt den sociala ingenjörskonstens logik ska varje tomatbit i receptet väga exakt 3 gram. Det franska köket har myntat fler begrepp som ska göra matlagningen exakt. Det har som mål att styra hur varje grönsak och köttbit utformas och hur mycket den ska väga. Alla som sett en mandolin- skuren selleristång vet vad jag talar om. Denna matlagning tillhör hovkulturen, där matens utseende bidrog till de kungligas prestige. Konformitet hotar inte det grekiska köket. Här kan man skära en bifftomat, en lök eller en bit fetaost i oregelbundna rektangulära former om man vill och oliverna som växer på träden i den attiska jorden blir en mäktig olivolja som du med fördel kan doppa det rustika brödet i. Dessutom innehåller oljan Omega 3 och enkelomättade fetter. Du kan äta vilka kvantiteter du vill för det här är solens mat.