Homeros satt 400 f.Kr i sin kammare och skrev Iliaden och Odysséen. Han skrev om en tid som han själv inte levde i. Akilles och de andra hjältarna som skildrats med sådan inlevelse i Oliver Stones berömda filmatisering med Brad Pitt i huvudrollen, levde på bronsåldern, 400 år före Homeros. Det brukar sägas att det trojanska kriget började när Paris av Troja enleverade den sköna Helena men frågan är om det är riktigt sant. Troja var en rik handelsstad och grekerna med Agamemnon i spetsen behövde en ursäkt för att starta kriget och plundra Troja. Är det någon som minns massförstörelsevapnen i Irak? Homeros misstänkte mindre ärliga motiv till kriget än kärlek, det kan man utläsa mellan raderna. Materiell standard är en viktig del av tillvaron och det enda sättet att lyckas uppnå framgång är att vara lite våghalsig. Med en iGame bonuskod kan du mer än fördubbla den insats som du betalat för. Det gör att du kan bli lite mer riskbenägen och satsa stort.

Hur klokt verkar det att sjunga ett ode till en bit keramik? Ja, det beror förstås på vem det är som skriver och vad det är för keramikbit. På samma sätt som Homeros satt poeten Keats i egen samtid i början på 1800-talet och skrev om det antika Grekland. I poemet ”Ode till en grekisk urna”, iakttar han en polykromt bemålad urna där en kärlekshistoria mellan en musiker och hans älskade utspelar sig. En grekisk urna är skapad av människohand men åldras inte som människan, därför representerar den evigheten.

Grekland är Europas navel

De skandinaviska länderna anses vara traditionsbundna. Vi dansar runt midsommarstången i Sverige och det firas 17 maj och Sankt Hans i Danmark och Norge. Men även Grekland har förvånansvärt många gamla traditioner kvar som överlevt, trots EU-medlemskapet. Det kan ha att göra med det kyrilliska alfabetet som är grekiskans skriftspråk. Det är lika svårt som att läsa blindskrift. I de trånga gränderna i Plakaområdet lär sig unga pojkar och flickor fortfarande att dansa som Zorba. En grupp skäggiga musikanter spelar bouzouki i oset från souvlakigrillen. Den grekisk-ortodoxa kyrkan har många ålderdomliga sedvänjor i sin arsenal. Deras processioner med rökelsekar är en fascinerande upplevelse.