Endast take away 16.00 – 22.00 står det på skylten utanför restaurang Akropolis på Bondegatan. Restaurangägaren står själv i kassan när du dyker upp i luckan och betalar din moussaka och en grekisk sallad som du beställde på telefon för en halvtimme sedan. Hur ska man kunna njuta av en måltid på en restaurang om man måste hålla det sociala avståndet till de övriga gästerna som nu under coronatider? Då är det faktiskt bättre att ligga på sofflocket med TV:n framför sig med sin hämtmat och bida sin tid. Onlinebeställd mat kommer nog bli en allt mer vanlig företeelse i framtiden. Storstadsbor har inte tid över för matlagning. Det mest exklusiva är förstås att få maten hemkörd men då blir ju kostnaden högre. Men i takt med ökad efterfrågan så kanske priserna sjunker. I dagsläget är det c:a 10 % av hämtmaten som levereras vid dörren.

Fördelar med take away

Egentligen är det bra för krögare med take away. De slipper tvätta den vita duken som du spillt tomatsås på, och att betala ström för att värma lokalen vintertid. För att inte tala om all tid som går till att hålla koll på serveringspersonal som kanske hellre pratar i mobilen än att gå ut i lokalen och hälsa gästerna välkomna. Om man driver en fullsmockad restaurang med många middagssällskap är man nog en född sällskapsmänniska och skulle för allt i världen inte vilja göra något annat, även om det vore billigare att driva ett gatukök. Fördelen är att de förbättrade vinstmarginalerna som take away-maten generar kanske leder till att krögaren ger dig gratis fetaröra till din souvlaki så att du får smaka hur god den är.

Variationsrika menyer

Faktum är att en korvkiosk är en sorts take away, men naturligtvis kan inte utbudet där jämföras med det som den grekiska restaurangen på hörnan kan erbjuda. Deras meny har fler än 40 rätter, den slår alla rekord. Det går att beställa allt från barnmenyer till 3-rätters menyer och det enda man inte kan få med sig hem är baklava med glass. Det som möjliggjort detta utbud är att hela menyn finns online.